JAPÁN CURRY
Hozzávalók:
- csirkemell vagy marhahús (ízlés szerint)
- 2 nagyobb szál répa
- 3 krumpli
- 1 alma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 3-5 gerezd fokhagyma
- napraforgó olaj
- curry por vagy curry kocka
- kurkuma
- gyömbér
- cayenne bors (ez őrölt csili paprika)
- só
- japán szójaszósz
Elkészítés: Mivel én csirkével csináltam meg, ezért a csirkemelles receptet fogom leírni.
A húst jó alaposan megmossuk utána felkockázzuk. A vöröshagymát is felkockázzuk valamint a fokhagymát is. FONTOS! Semmi esetre sem nyomjuk szét a fokhagymát fokhagyma nyomóval!
Az almát és a répa felét lereszeljük a maradék répát és a krumplit felkockázzuk. Értelem szerűen a répát nem kockára hanem karikákra vágod. Kevés olajon elkezdjük párolni a vöröshagymát majd mikor már üveges, hozzáadjuk a felkockázott csirkemell filét és a felkockázott fokhagymát. Ha a hús kifehéredett hozzáadjuk a lereszelt répát és almát. Ezután 3-4-5 percig folyamatos kevergetés mellett sütjük. Hozzáadjuk a húshoz a felkockázott répát és krumplit, felöntjük annyi
vízzel, hogy ellepje. Az egészet készre főzzük. Ha szükséges, pótoljuk a
vizet. Ha minden hozzávaló megpuhult, és a víz nagy része elpárolgott, 3
evőkanál szójaszószt keverünk az ételhez, és azonnal levesszük a tűzről. Minden fűszerből csak egy teáskanálnyi kell bele ami nem púpos, hanem normális teáskanálnyi. A csilivel vigyáznék mindenki helyében én nem szeretem annyira a csípős ételeket, ezért csak egy negyed teáskanálnyit raktam bele az íze érződik, de ugyanakkor nem csíp.
Párolt rizzsel tálaljuk. A párolt rizst egyszerű elkészíteni. Mértékek: 1 bögre rizs 2 bögre víz. Tehát mindig a dupla vízmennyiséget adjuk hozzá. CSAK ÉS KIZÁRÓLAG "A" MINŐSÉGŰ RIZST HASZNÁLJUNK, KÜLÖNBEN TAPÉTÁT FOGSZ KAPNI NEM PÁROLT RIZST. Egy teáskanál sót érdemes belerakni, különben íztelen lesz. Felrakjuk főni kavargatjuk néha, hogy le ne ragadjon. Amikor már elpárolgott róla nagyrészt a víz folyamatosan kavargatjuk egészen addig, amíg el nem párolog teljesen a víz.
Ja és az uborkasaláta ajánlott mellé, de nem kötelező.
RAMEN
RAMEN
Hozzávalók:
- 2 ek szezámolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk lereszelt gyömbér
- 30 g szárított shiitake (illatos gomba)
- 1/4 csirkemellfilé
- 1 l alaplé (ez a gomba vize + 2 erőleves kocka)
- 4 ek szójaszósz
- 1 tk cukor
- izlés szerint só
- soba tészta 2 köteg vagy smack instant tészta (de jobban ajánlom a soba-t )
- 2 szár újhagyma
- 2 tojás
Elkészítés:
A gombát belerakjuk egy tálba és öntünk rá 1 liter langyos vizet. Egy órán át hagyjuk ázni (a levet ne öntsétek ki mert ez lesz az alaplé). Ha letelt az egy óra elkezdhetünk főzni is. Lábasban melegítsük fel a szezámolajat, de alacsony lángon. Adjuk hozzá a lereszelt fokhagymagerezdeket és a gyömbért. Kevergetve pároljuk 4-5 percen keresztül. Az alaplét szűrjük le, majd öntsük a lábasba és adjuk hozzá a 2 leveskockát. Szépen elkeverjük benne a leveskockákat, ha erősnek érzitek a lét hígítsátok fel. A gombákat vágjuk fel csíkokra, a csirkemellet pedig kisebb darabokra,
és adjuk a leveshez. Forraljuk fel és főzzük. (Ha nagyon zavart és habos
lenne a leves teteje, távolítsuk el kanállal a habot.) Rakjuk fel a tésztát főni, de csak 2 percig ha megvan, akkor leszűrjük és átöblítjük hideg vízzel. A 2 tojást tegyük forrásban lévő vízbe és 7 percig hagyjuk benne, vágjuk félbe, és tegyük félre ezt is. A leveshez adjuk hozzá a szójaszószt és a cukrot (kóstoljuk meg és ha
nagyon erősnek éreznénk a szójaszószt, még egy pici cukrot adjunk
hozzá). A tésztát tegyük tálba, és merjünk rá a levesünkből. Tálaljuk
felkarikázott újhagymával megszórva, és egy fél főtt tojással díszítve.
Mivel elfelejtettem lefényképezni és már elfogyott, ezért a google-ról szedtem le egy képet ami hasonlóan néz ki. Még egyszer bocsi srácok!
Jóféle! Én hozok egy otthon tényleg űberkönnyen elkészíthető ételt, a Yakisoba -t [sült tészta], csípős mártással és zöldségdarabokkal :)
VálaszTörlés