2013. május 22., szerda

Sword Art Online


Kirito, Asuna
Ezt az animét elég sok helyen le húzták amit szerintük nem érdemel meg. Ezért kifejtenénk a saját véleményünk illetve kritikánk. Először kezdeném egy kis ismertetővel. 
2022-t írunk, piacra dobták a várva várt SAO-t. A NervGear nevű VR (Virtual Reality) sisakkal - mely minden érzéket irányít az agyon keresztül – képesek a játékosok belépni a játékba. Rögtön a kiadása után elkapkodták az összes példányt, amit csak limitáltan adtak ki. Így 10.000 játékos kezdhette meg kalandjait az online világban. Ifjú fő hősünk, Kirito egyike volt a szerencsés 1.000 Beta Teszternek, így ő már tapasztaltabban kezdhette a játékot. Miután belép a játékba, megismerkedik egy Klein nevű játékossal, akinek segít a játékban eligazodni, megmutatja neki az alapokat. Azonban rögtön az első nap azzal kell szembesülniük, hogy a játékból nem lehet kilépni. Hamar fény derül ennek okára, amivel Akihiko Kayaba, a SAO és a NervGear megalkotója szembesíti a játékosokat: Ez nem hiba, ő csinálta ilyenre a játékot. Az egyetlen mód a szabadulásra és a valóságba való visszatérésre, mind a 100 szint teljesítése. Ha valakinek az élet pontja lenullázódik, nem csak a karaktere, de ő maga is meghal a valóságban: A NervGear egyszerűen megsüti az agyát. Abban az esetben is ugyanez történik, ha valaki leveszi róluk a sisakot a valóságban. (Tudom most jön az, hogy akkor miként engedték piacra hibásan, és emberre veszélyesen. Erre csak annyit mondanék, hogy sok hazai multi is ad el hibás terméket. Nem is keveset! -Dragon989)


Te vagy az? o.O
A történet így már nem csak móka, szembesülünk a halállal is és természetesen a kötelékek fontosságával, bár az emberek sötét oldala itt is megmutatkozik. Kirito mellett több ember sorsát is megfigyelhetjük, akikkel találkozik az útja során, van, aki csak egy rész erejéig fog középpontba kerülni és van, aki többször is feltűnik. 
Írta: Salerys (AnimeAddicts)

Ne henyélj! Gyerünk vissza a frontra!
Saját vélemény:
Szerintünk sem ez az év legjobb animéje, de ugyan akkor sok kritikát amit más blogger írt nem érdemel meg. Mert amit írtak az nem kritika hanem inkább ócsárolás. És ezért most szeretnénk jó pár dolgot tisztázni.
Kirito egy béta tesztelője a játéknak valamint elég magas IQ-val is rendelkezik (anyja meg is jegyzi az egyik részben hogy kis korában saját magának rakta össze az első gépét selejt alkatrészekből). Ezen képességeit kihasználva + a terep, játék, boss, illetve mobok ismerete miatt lesz jó játékos, és nem azért mert ő valami hiperszuper félisten. És mivel tesztelő ezért  van egy bizonyos szintű hozzá férése a játékhoz ezért tudja Yui-t is "megmenteni" később. De persze tudjuk, hogy nem tetszhet ugyan az az anime. És persze elfogadjuk azon tényeket is, hogy némely helyen vérzik a történet de nem annyira durván mint más híresebb mangában. Mi csak ajánlani tudjuk (főleg az MMO játékok szerelmeseinek) mindenkinek, de sajnos eléggé kiszámítható.

 
S.A.O.

Kritika:
Klein vs Mob
A történet onnan kezdődik, hogy Kirito belép a játékba de szinte kapásból össze találkozik egy kezdő játékossal Klein-el. Eleinte nem akar neki segíteni, de aztán végül csak be adja a derekát és meg tanítja a játék alapjaira. Aztán az első rész után szét válnak útjaik mert Kirito magányos frontharcosként folytatja a játékot, de persze sokszor össze futnak a további részekben. Kirito se sokáig adja a magányos farkast, mert össze fut egy céh-el akik épp elég szorult helyzetbe kerültek.


Megmenti őket majd egy fogadóban kötnek ki ahol jót szórakoznak és elmondják, hogy a kinti világban is ismerik egymást ...stb.
És megfűzik hősünk, hogy csatlakozzon a céh-ükhőz. De elég hamar ki is lép Kirito a céh-ből. Velük tőlt némi időt a kissebb szinteken, és a labirintus dungeron-ban. Viszont kénytelen eltitkolni a szintjét, amiből nagy baj lesz. Mert találnak egy titkos szobát egy ládával, ahonnan nem tudnak kiteleportálni.


És mind meghalnak. Ezen Kirito bedepizik és elhatározza, hogy nem lép csoportba és céh-be. Itt még meg kell jegyezni Sachi-t (Ő szintén meghal labirintusos harc során.) aki talán mintha érezne valamit Kirito íránt, ő valahogy hagy egy üzenetet hősünknek egy hang üzenet formájában. Amitől persze csak még jobban bedepizik (és kiakad)


Asuna
A szerelmi szálról. Fő hősünk az első részekben találkozik egy Asuna nevű játékossal egy gyűlésen, ahol elmondják mikor másnap mennek a Boss-hoz akkor minimum 2 fős párokat alkossanak. Azért Kirito és a lány (aki nagyon adja a magányos farkast kb a rész végéig) kénytelenek egy csapatba menni.
És akik már elég sok hasonló animét vagy mangát olvastak, sejthetik mi lesz a eredménye ennek a párosnak.
"Bár itt elég könnyű főzni."
Kellően sok idő húzás után össze jönnek, bár azért az idő húzós részek is elő készítik ezt a szálat. (pl.: egyre többször össze futnak, és még együtt is esznek persze Asuna főz : D) Így ezt nem mondanám valami túl jónak mert kiszámítható, viszont vicces ahogy próbálnak "nem össze jönni". És hozzá tenném ha Kirito-n múlt volna nem jönnek össze, mert enyhén nem veszi a jeleket bár ezt meg szokhattuk pl.:  Naruto-tól is de mondhatnám bármely más híresebb anime fő hősét is. Viszont az a különbség pl.: a Naruto-val szemben, hogy ide nem illik a szerelmi szál, vagy ha már mégis akkor legalább ne erőltetnék ennyire.
És sokan szidják Asuna-t, hogy nemtud semmit a kard csapkodáson kívül. (Am nem csak ő de senki se, mert mindenki csak kardal csapkod.) De ez az anime lényege (ami elég gáz hozzá teszem mert elég sok mindent kihozhattak volna még belőle). Meg a nevében is benne van Sword Art Online - Kardok Művészete Online senkinek se esett le? Vissza térve Asuna-ra valóban kardal csapkod de az egy skill, amihez kellően fel kell tolni a gyorsaságot.

És akkor itt a mellék szálak:
Silica, és Kirito
Akkor elsőnek itt van mikor Silica (Avagy Pina megmentése.) akinek segít na ez teljes mértékben csak idő húzás. Mert semmi köze sincs a történethez annak, hogy meg hal Silica kis sárkánya Pina. Ami tárggyá változik és Kirito elmondja, hogy vissza lehet hozni ha felmennek egy fentebb lévő növény kerthez. És persze sikerül feléleszteni a kis házi állatot, néhány játékos leverése árán.

Na kinek kovácsoljak kardot?   
És aztán itt a következő. Bár azért ez a rész valamilyen szinten a történethez is kapcsolódik, ugyanis Kirito szeretne magának egy második kardot amit Lisbeth készít. De Lis közli vele, hogy nincs meg a megfelelő anyaga egy jobb kard készítéséhez (milyen meglepő). Majd elmondja, hogy létezik egy sárkány boss akit ha le győz akkor értékes fémeket dob így hát elindulnak. Majd mikor oda érnek egy hosszabb viaskodás és alvás után Kirito legyőzi és meg kapja a kardot Lis-től. Hát nem kellett volna meg tölteni ennyi semmit mondo részekkel. Komolyan inkább mutatták volna Klein-t vagy Asuna-t, hogy mit csinálnak.

Aztán jön a "kényszer pihenős rész" amit az vezet fel, hogy Asuna kap egy testőrt aki "vigyáz rá" és követi ami persze nem fekszik neki. Ezért Kirito-hoz megy akit ki hív a merész testőr és veszít, ezután elmennek Asuna klán vezéréhez Heathcliff-hez akitől pihenőt akar kérni fő hősünk a lánynak amit persze nem enged. Így fogadnak, hogy amennyiben le győzi őt akkor nyugodtan mehetnek de ha veszít akkor a klánhoz kell csatlakoznia.
Kirito vs Heathcliff
Majd elég rövid kis Duel után Heathcliff kihasználva a játék egyik Bag-ját nyer, Kirito meg kénytelen csatlakozni a klánhoz. Heathcliff nem szereti ha a klánjában 2 ember neheztel egymásra ezért elküldi Kirito-t, hogy béküljön ki Kuradeel-el.
Kuradeel és Kirito
De ez nem történik meg mert meg mérgezi Kirito-t és az öreget aki meg is hal, Kuradeel-t meg támadja Asuna. (Bár azért eléggé furcsa, hogy Asuna azt a távot amit a 3 szereplő tett meg 4 perc alatt ő azt megteszi 30 másodperc alatt.) És Kirito meg megöli. Ezután Heathcliff megenyhül és elküldi őket "szabadságra".

Középen van Yui
Asuna és Kirito lemennek egy alsóbb szint tó közeli házába. Pár vidámsággal és szerelemmel eltöltött nap után, kapunk még egy szereplőt Yui személyében aki amnéziás (-.-) és ő egyben egy testet öltött MI Interface (Mesterséges Inteligencia). Yui-nek elkezdik keresni a szüleit de hamar rá kell jönniük, hogy nem ember. 

Mert amikor lemennek az alap város alatti katakombákba, ahol találkoznak a kaszás mob-al. És Yui meg akarja védeni újdonsült "szüleit", de ezzel megszegi a protokolt és bannolni akarják a szerverről. Ekkor Kirito berohan a védett helyre ahol egy admin panel van és belép majd megmenti Yui-t egy tárgy formájában.


Ezek után az események gyors fordulatot vesznek ugyanis vissza hívják őket a frontra ahol le kell győzni az azon a szinten lévő boss-t. Itt is sok ember meghal, de nagy nehezen győznek. Majd mikor pihennek Kirito fel figyel valamire Heathcliff-en és neki támad. És megjelenik az elpusztíthatatlan tárgy felirat. Kayaba ekkor már kénytelen felfedni magát, közben meg bénít mindenkit.


Aztán fel ajánlja Kirito-nak ha legyőzi akkor szabadon elhagyhatja mindenki a játékot. Elfogadja a kihívást de sajnos nem elég erős, mert majdnem legyőzi Kayaba. Ekkor Asuna felül írja az akaratával a bénítás parancsot és kettejük közé ugrik és meghal. Kirito-ból pedig teljesen kiveszik a harci szellem és őt is megöli, de Kirito is felül kerekedik a rendszeren mert a játékbeli teste halvány lesz mint a szellemek-é. És így legyőzi Kayaba-t, majd mindenki megmenekül. Kirito-ba pedig újra vissza tér az életkedv mikor kedvesét egy úgy nevezett purgatorumban meg találja. (Arról a helyről kerülnének ki a halottak és halnának meg pár perces eltéréssel. De szerencsére Kirito hamarabb megölte Kayaba-t mint, hogy a szerelme halt volna meg.) Aztán itt elköszönnek egymástól és meg fogadják, hogy kint megkeresik egymást és kilépnek. A S.A.O. szál itt befejeződik.


Suguha
Majd onnan kezdődik az A.L.O. szál, hogy Kirito kijutott de Asuna nem. És végre meg ismerhetjük Kirito kis húgát is Suguha-t. Valamint meg kell említenem, hogy az A.L.O.-nál jobban rá mentek az Ecchi vonalra.
Meg kiderül az is, hogy Suguha nem vér szerinti rokona Kirito-nak hanem csak unoka testvérek, Kirito-ba pedig szerelmes lesz. Ez miatt rosszul esik neki ha látogatni kell menni Asuna-t a kórházba. Pár hétig nem is sejti mire készülnek a szülei. Férjez akarják adni egy szó szerint perverz emberhez.


Ezen persze Kirito felháborodik, és mikor haza ér kap egy üzenetet ami egy képet tartalmaz Asuna-ról. A kép az Alfheim Online-ból van, ahol Asuna fogságba esett. És érdemes meg említeni, hogy az A.L.O. egy S.A.O. tört szerver ezért hasonlítanak egymáshoz.Viszont nagyjából különböznek egymástól, itt van varázslat és tündérekkel vagy. Persze hősünknek sem kell több, elkezd játszani vele. Mikor belép az első dolga, hogy vissza hozza Yui-t (Na igen itt már Cheater mert minden korábbi képessége a maxon van.) És már szinte az elején összefut Leafa-val. Leafa Kirito húga Suguha (Azért az gáz, hogy Kirito nem változtat a nevén és a kinézetén semmit, és csak akkor esik le Leafa-nak a tantusz, mikor meghallja az Asuna nevet.).


És hosszas harcok árán Kirito-ék össze futnak egy kisebb haderővel mely szövetséget köt, hogy végig vigyék a játékot.[Igen itt egy kicsit nagyot ugortam, de itt nem történik semmi és nincs értelme meg említeni.] Aztán Kirito nekik adja az összes pénzét, hogy meg tudják venni a szükséges anyagokat (fegyverek, vértek....stb). Leafa pedig próbál Kirito-ba szeretni az unoka testvére helyett de nem igazán jön össze. Közben Asuna sem tétlen meg próbál kijutni a cellájából, ellop egy admin azonosítót és kifigyeli a kódot aztán meg szökik.

Na igen kicsit nagyon rá mentek az ecchi vonalra.
Amint kijutott elkezd keresni egy kijelentkező panelt, amit meg is talál de őt is meg találják. és vissza dugják a cellájába. Majd Leafa-ék beérnek a fa alatti városba (Mert az a lényeg, hogy a nagy fára feljuss de nem lehet kívülről fel repüli. És ott fent van Asuna is.) és Yui észre veszi Asuna-t a térképen. Kirito pedig elkezd át törni a láthatatlan blokádon de nem sikerül, viszont Asuna meghallja és ledob neki egy admin kártyát amit sikeresen megszerzett. Kirito elkezdi kérdezgetni a húgát, hogy hol lehet máshol felmenni. Leafa pedig mutatja neki az utat, és egy ajtóhoz érnek majd benyitnak.


A teremben pedig elkezdenek megjelenni a mobok, amik csak egyre többen vannak. Első neki futásra nem is sikerül, de másodjára mikor épp kilátástalannak tűnik megint a helyzet megérkezik az erősítés. És tudnak annyi időt nyerni Kirito-nak míg felér és kinyitja a kártya segítségével az ajtót.


Sugou
Aztán Yui segítségével meg találja Asuna-t és épp kiengedné mikor megjelenik Sugou. Asuna-t elfogja Kirito-t pedig a földhöz tapasztja és elkezdi molesztálni a lányt. Amire hősünk felkapja a vizet és próbál oda jutni de Sugou le viszi a fájdalom szintet. És átszúrja Kirito-t aki még így is próbálkozik.


És persze közben zaklatja Asuna-t.
De hirtelen meg szólal Kayaba (szellem félesége, ugyanis mielőtt meghalt feltöltötte az agyát a netre) aki teljes hozzá férést biztosít neki az Alfheim Online-hoz. Ezáltal Sugou karakterének képességeit 0-ra csökkenti és 0-ra viszi a fájdalom tompítót. És megküzd Sugou-val akit le győz, és Asuna-val vissza térnek a valós világba. A való világban este van mikor ki lépnek de Kirito siet szerelméhez, de a kórház udvarán kénytelen megküzdeni Sugou-val megint akit megint le győz és elmegy. Kirito és Asuna végre pedig együtt lehetnek.


Össze foglalva: 
Ez lenne 2012 legrosszabb animéje? Nem hiszem, mert volt rosszabbhoz szerencsém (sajnos) de azt nem múlta alul. Viszont a tény az, hogy sokkal jobb lett volna ha ki használják a nyitott kapukat. De sajnos nem nevezném a legjobbnak sem. Meg ez inkább MMO-soknak ajánlott anime, meg kezdő animéseknek. Mert akik már régóta animéznek, nekik ez eléggé egy sablonos anime vagy koppintás mert láttak hasonlót. De szerintem azért egy közép kategóriás animének mondható. A többi véleményem zárójelbe tettem vagy vastagon kijelöltem.

A S.A.O.-hoz hasonló játékok:
-Tera online
-RaiderZ online
És psp-re készült egy S.A.O. játék is. Valamint állítólag készül 3. évad az animéhez. De ez nem biztos még!

Kommentelni addig lehet amíg nem alpári stílusban, káromkodva írtok mert ha mégis akkor tiltom a megjegyzés írását.

                                         Sword Art Online élő szereplős film!

8 megjegyzés:

  1. Tény és való, hogy nem a tavalyi év legrosszabb animéje, viszont nagyon sok helyen vérzett a sztori. Ami engem a legjobban zavart az a nagyon hülye történetvezetése. Az első 8 részben semmi említésre méltó, amolyan slice of life. Aztán 5 résznyi romantika és sületlenség megint. A 14.részben meg 5 perc alatt ki is végzi a főboss-t... De idáig még élvezhető is volt a sztori, de az ALO kegyetlen volt... Tele rakták gagyibbnál gagyibb szereplőkkel az egész animét. Ott volt Sugou, Suguha, meg Yui. Akárki akármit mond nem volt cuki ezzel a papás-mamással, sőt idegesítő volt! Lezárás megint 5 perc volt...
    Én egy 5/10 pontban egyeztem ki vele. Elnézegettem, vártam az új részt, de gyenge volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát igen egy közép kategóriás anime, és igen elhúzhetták volna azért minimum mind2 lezárást 1-2 résszel

      Törlés
    2. Engem nagyon magával ragadott a világ bele tudtam képzelni magam hogy én vagyok ott szeretem az ilyen játékokat sokat játszom és ez az anime egy álom az én részemről volt benne hiba de annyira magával ragadót a világ hogy el lehet tekinteni tőle.

      Törlés
  2. Én most fejeztem be és már nem vagyok kezdő animés, de imádtam nekem nagyon tettszett!!

    VálaszTörlés
  3. a SAO sálat is 30 részigel lehetett volne tolni mega ALO-nak is lehetett volna még fojtatása de amúgy szerintem jó.

    VálaszTörlés
  4. én szerintem is jó volt igaz hogy lehetett volna hosszabitani és volt benne rossz dolgok is
    de megvolt a maga bája és alig várom csináljanak 3.évadot

    VálaszTörlés
  5. Igazából az a baj ,hogy sokan nem értik ennek az animének a lényegét. Kell hozzá egy bizonyos érettség és tapasztalt ,hogy megértse az illető mégis mit takar és ,hogy igazából miről is szól ez a lenyűgöző anime. Érdekes ,hogy szinte csak mi magyarok adunk negatív értékeléseket ,mivel a világ többi pontján a legrosszabb értékelés az esetek túlnyomó többségében 6/10-es. Egyébként a Sword Art Online-t a világ legjobbjai közt tartják számon. De ahogy mondtam ,egy bizonyos érettség kell a megértéséhez!

    VálaszTörlés
  6. Igazából az a baj ,hogy sokan nem értik ennek az animének a lényegét. Kell hozzá egy bizonyos érettség és tapasztalt ,hogy megértse az illető mégis mit takar és ,hogy igazából miről is szól ez a lenyűgöző anime. Érdekes ,hogy szinte csak mi magyarok adunk negatív értékeléseket ,mivel a világ többi pontján a legrosszabb értékelés az esetek túlnyomó többségében 6/10-es. Egyébként a Sword Art Online-t a világ legjobbjai közt tartják számon. De ahogy mondtam ,egy bizonyos érettség kell a megértéséhez!

    VálaszTörlés