2013. június 22., szombat

Trigun

Sivatagi tájon járunk. Az időjárás kegyetlen napsütéssel perzseli a tájat, az emberek bárokba húzódva oltják szomjukat. A Felnar város közelében lévő bárban egy csapost láthatunk, aki hol törölget, hol a vendégek beszélgetéseihez fűzi oda saját gondolatait. Az asztaloknál az alkohol és a kártya mellett többen is Dankin-t, a szomszéd várost emlegetik, amit a nemrég pusztító „tájfun” teljesen romba döntött. Dankin-ban az épületek romok, az emberek sebesültek lettek, de csodával határos módon nem volt halálos áldozata a katasztrófának. Azzal a ténnyel, hogy ez csoda, mindenki egyet is értett, azonban mivel nem hittek a kétszeri csodában, aggódtak is, mivel a hírek szerint a „tájfun” az ő városuk fele tartott. A bárban (ahogyan a városban is) még soha senki nem látta, és ennek köszönhetően különböző hírek röpködtek róla…

„12 láb magas, és egy hatalmas fegyvert forgat!”
„Piros kabát és szőke haj, valamint kiváló fegyverforgatás jellemzi.” De egyesek szerint „Több mint eszelős!” vagy „Piszok szoknyavadász” is.

A hallottakból rögtön rájövünk, hogy valószínűleg nem egy időjárási jelenségről van szó, hiszen a hírhedt „Emberi Tájfun”, akit „Vash the Stampede”-nek (Vash az eszeveszettnek) is neveznek, még a körözöttek (Wanted) listáján is szerepel. Habár arcát nem ismerik, azonban ez nem tart vissza senkit sem attól, hogy nyomába ne eredjenek és megkíséreljék behajtani a fejére kitűzött 60,000,000,000 $$-t. De nem csak fejvadászok vannak a nyomában, hiszen a biztosítótársaságok (különösképpen a Bernardelli biztosítótársaság) már a hajukat tépik az általa okozott károk megtérítése miatt, ezért úgy döntenek, hogy kiküldenek két nőt (Milly Thompsont és Meryl Stryfe-t) a probléma orvosolására, hogy „tartsák szemmel” Vash-t és előzzék meg a károk bekövetkezését: figyelmeztessék az embereket, hogy óvják meg ingóságaikat, ha a „Tájfun” közeledtéről hallanak. De hogy Vash valójában kicsoda, micsoda, honnan jött, hogy néz ki és hogy valóban ráillenek-e ezek a kijelentések, a sorozatot nézve nem csak választ kapunk ezekre, de még több dologra is fény derül!

Saját vélemény:


Egész jó animének találom, igaz, hogy már elég régi. A Trigun-t 1998. április 4 kezdték leadni a Japán TV. Lehet, hogy grafikailag már nincs a topon, de abban az időben kiváló minőség volt, lehet. hogy elfogult vagyok de a MADHAUSE-ban sosem csalódok. Cselekményét az elején  nehezen értjük meg, mert jó sokáig nem derül ki, Eszevesszet Vash igazi kiléte. De ettől még élveztem nézni az animét mert Vash egy igazi kretén :-) aki minden elbarmol ha lehet, de amikor a helyzet úgy hozza ő a leghiggadtabb és legprofibb ember.



Vash: Ő a fő szereplőnk, akit mindenki el akar kapni a vérdíj miatt mert jó pár város lerombolt, igaz nem az ő hibája. A baj mindig megtalálja egy perc nyugta sincs. Jó fegyver forgató ezért általában kisebb nagyobb sérülésekkel meg is ússza azokat.







A többi szereplő jelemének kiderítése rátok marad. Kaptatok egy kis ízelitőt, ha kiváncsiak vagytok a többi szereplőre nézétek meg  a Trigun-t :-)





Kritika:

Mint már írtam fentebb is a MADHAUSE készítette még régen. Az akkori időben ez jó minőségű animénak számított, de már ma nem állja meg a helyét az új animék világában. De ettől még a cselekményét tekintve pazar volt, lehet h a minőség nem az igazi, de az élmény kompenzálja eszt. Szereplő téren igazán változatos. Sablon karaktereket nem találhatunk benne, ez az egyik nagy pozitívuma a Trigun-nak. A másik ami tetszett, hogy hiába Vash a főszereplőnk  mégis be kell mocskolja a kezét nem tudja megtartani az elveit. Ezt vitt egy kis csavart az egész műbe. Akció jelenetekből sincs hiány, bár ez az anime a fiatalabb korosztálynak szól, mert kevés benne a véres jelenet ez lehet egyeseknek pozitívum vagy negatívum ezt mindenki maga dönti el.
Azt még el kell mondanom, hogy a Trigun nem számít annyira akciónak igaz van benne, de inkább Vash elveit és élet útját meséli el. Inkább mondanám akció-drámának a Trigun-t műfajilag




Összefoglalva:

A Trigun-t érdemes megnézni legalább egyszer mert ez egy Retro anime amit ha nem láttál akkor nem is vagy igazi anime fan :-) Más hozzá fűzni valóm nincsen, vagyis van egy remélem ti is élvezni fogjátok a Trigun-t mikor majd nézitek, ahogy én is.



Aki kedvet kapott hozzá nézze meg az openinget

Kérjük, hogy az észrevételeiteket vagy megjegyzéseiteket a  MEGJEGYZÉS alpontba írjátok.

Köszönöm a figyelmet :-) 

1 megjegyzés: